Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Placuszki otrębowe z żurawiną suszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Placuszki otrębowe są smaczną alternatywą dla domowych babcinych racuchów. Przygotowane na jogurcie z dodatkiem żurawiny bardzo mi smakowały.

 Placuszki otrębowe z żurawiną suszoną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki otrębowe z żurawiną suszoną

 

  • 2 łyżki otrąb owsianych
  • 2 łyżki otrąb żytnich
  • 1 duże jajko
  • 175 g jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka żurawiny

Sposób przygotowania:

Placuszki otrębowe z żurawiną suszoną
Do miski przesypujemy otręby - owsiane i żytnie, następnie wbijamy jajko. dodajemy jogurt i proszek do pieczenia i całość dokładnie mieszamy do połączenia składników. Dodajemy żurawinę. Mieszamy. Przykrywamy miskę i pozostawiamy na 10 minut. Patelnie teflonową rozgrzewamy, nakładamy niewielkie porcję placuszków, przykrywamy patelnią i pieczemy do ścięcia, przewracamy i podpiekamy z drugiej strony.
 Placuszki otrębowe z żurawiną suszoną
Etap 1 do miski wsypujemy otręby owsiane i żytnie
 Placuszki otrębowe z żurawiną suszoną
Etap 2 do otrębów wbijamy duże całe jajko
 Placuszki otrębowe z żurawiną suszoną
Etap 3 następnie dodajemy jogurt naturalny
 Placuszki otrębowe z żurawiną suszoną
Etap 4 na patelnie nakładamy porcję placuszków

Tagi:

jajko jajka