SUPERPRZEPIS

Placuszki otrębowo-jabłkowe

  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Placuszki otrębowo-jabłkowe Więcej zdjęć (3)

Smaczne, szybkie i bardzo zdrowe placuszki otrębowe z jabłkiem:)

Składniki:

Placuszki otrębowo-jabłkowe

 

  • 2 jajka
  • 1 szkl. otrębów owsianych lub pszennych
  • 2-3 łyżki mleka
  • 200g sera półtłustego
  • 2 nieduże jabłka
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Placuszki otrębowo-jabłkowe
Jajka, mleko i otręby owsiane (pszenne) przekładam do miski, odstawiam na 15 minut aż otręby napęcznieją. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach.
Następnie dodaję starte jabłka, ser, zmielone siemię, miód i cynamon. Dokładnie całość mieszam. Łyżką nakładam porcje na rozgrzaną patelnię teflonową i smażę na średnim ogniu z obydwu stron na ciemnozłoty kolor. Ostrożnie przewracam placuszki na drugą stronę, aby ich nie uszkodzić. Podaję placki oprószone cukrem pudrem i ulubioną konfiturą.
Placuszki otrębowo-jabłkowe
W misce mieszam jajka, mleko i otręby, odstawiam na kilka minut
Placuszki otrębowo-jabłkowe
Na rozgrzaną patelnię nakładam porcje ciasta i smażę placuszki