WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięciutkie placuszki z otrąb z chrupiącymi orzechami. Słodzone jedynie jabłkiem.

Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami

 

  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami
Jajka wbijamy do miski i dolewamy mleko. Lekko ubijamy. Jabłko obieramy i ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do masy mleczno - jajecznej. Orzechy włoskie siekamy dosyć grubo i wsypujemy do reszty składników. Na koniec dodajemy po 2 łyżki otrębów owsianych, otrębów pszennych i zarodków pszennych. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju i na rozgrzany wykładamy łyżką porcję ciasta, formując małe placuszki. Smażymy na wolnym ogniu na rumiano z dwóch stron.
Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami
Jajko ubijamy lekko z mlekiem, aż się połączą.
Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami
Orzechy włoskie siekamy, ale nie bardzo drobno.
Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami
W misce łączymy płynne składniki z suchymi i mieszamy.
Otrębowe placuszki z jabłkiem i orzechami
Placki smażymy na patelni z dwóch stron.