PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne, lekkie i pożywne placuszki dla całej rodziny, które doskonale skomponują się ze świeżymi owocami i mlekiem.

Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem

 

  • 1/2 szklanki otrębów
  • 1/2 jabłka
  • 1 dojrzały banan
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego domowego

Sposób przygotowania:

Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem
W misce mieszamy jogurt, otręby i żółtka. Dodajemy pokrojony w plasterki banan, który następnie rozgniatamy widelcem oraz jabłko starte na tarce razem ze skórką, aby zachować jak najwięcej witamin. Następnie z ciastem mieszamy składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy z ciastem, aby piana nie opadła. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy ze świeżymi owocami.
Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem
Etap 1 Pierwszy etap przygotowania ciasta.
Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem
Etap 2 Następnie dodajemy starte jabłko.
Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem
Etap 3 Potem pianę ubitą z białek i soli.
Jogurtowe placki otrębowe z bananem i jabłkiem
Etap 4 Smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym.