blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Placuszki piaskowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Placuszki piaskowe

Składniki:

Placuszki piaskowe

 

  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 50 g surowej masy marcepanowej
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 250 g mąki
  • żółtko
  • filiżanka cukru

Sposób przygotowania:

Placuszki piaskowe
Miękkie masło, cukier puder, masę marcepanową, cukier waniliowy i skórkę z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kilka wałków o średnicy 5 cm, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki na kilka godzin. Schłodzone wałki ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem, obtoczyć w cukrze. Pokroić na krążki grubości 1/2 cm. Ułożyć na blasze. Piec 10-15 min w temp. 190° C. Gorące zdjąć z blachy, wystudzić.