Sposób przygotowania:
Domowa babka piaskowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Masło przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Następnie porcjami dodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto.
Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.
Następnie porcjami dodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto.
Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.
Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.