migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1185]

Domowa babka piaskowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pyszna babeczka piaskowa. Jedni takie babeczki lubią a inni znowu nie bo są za suche. Moim zdaniem ciasto nie jest suche tylko po prostu ma taką ziarnistą-piaskową konsystencje, która sprawia, że ciasto wydaje się suche.

Domowa babka piaskowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowa babka piaskowa

 

Sposób przygotowania:

Domowa babka piaskowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić. Masło przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na puszystą masę.

Następnie porcjami dodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy. Potem dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.

Na koniec dodać ubite białka i łyżką delikatnie wymieszać z ciastem. Foremkę na babkę natłuścić i posypać bułką lub mąką, u mnie forma na babkę z kominkiem o średnicy 20 cm. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto.

Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka ok 50-60 minut, funkcja góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć z foremki i wystudzić. Przed podaniem dowolnie udekorować lub posypać cukrem pudrem.
Domowa babka piaskowa
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, odstawić.
Domowa babka piaskowa
Masło przełożyć do miski i zmiksować z cukrem na puszystą masę. Następnie porcjami dodawać żółtka oraz ewentualny aromat, ja dałam rumowy.
Domowa babka piaskowa
Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Wierzch ładnie wyrównać wilgotną łyżką.
Domowa babka piaskowa
Tak prezentuje sie babeczka w przekroju.