Sposób przygotowania:
Ciasto piaskowe z owocami lataETAP 1:
Masło roztapiamy i studzimy.
Owoce myjemy i osuszamy. Wiśnie drylujemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w grubsze plasterki. Owoce posypyjemy 2 łyżkami cukru, mieszamy.
ETAP 2:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito.
Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem, a następnie z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ostudzone masło, miksujemy.
Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
ETAP 3:
Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem.
ETAP 4:
Na wierzch ciasta wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.
Ciasto pieczemy w 160 st. C przez ok. godzinę, do suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.