Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Ciasto piaskowe z owocami lata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne, letnie owoce, nadają wyjątkowego smaku nawet najprostszym ciastom. Takie ciacho nie wymaga lodówki, idealnie więc sprawdzi się np. na pikniku.

Ciasto piaskowe z owocami lata

Składniki:

Ciasto piaskowe z owocami lata

 

Sposób przygotowania:

Ciasto piaskowe z owocami lata

ETAP 1:

Ciasto piaskowe z owocami lata
Przygotowujemy owoce do ciasta: maliny, wiśnie, truskawki

Masło roztapiamy i studzimy.

Owoce myjemy i osuszamy. Wiśnie drylujemy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w grubsze plasterki. Owoce posypyjemy 2 łyżkami cukru, mieszamy.

ETAP 2:

Ciasto piaskowe z owocami lata
Przygotujemy ciasto piaskowe z roztopionym masłem

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno.

Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito.

Żółtka miksujemy z pozostałym cukrem, a następnie z mąkami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ostudzone masło, miksujemy.

Na koniec dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.

ETAP 3:

Ciasto piaskowe z owocami lata
Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem

Ciasto przelewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem.

ETAP 4:

Ciasto piaskowe z owocami lata
Na wierzch ciasta wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.

Na wierzch ciasta wykładamy owoce i lekko wciskamy je w ciasto.

Ciasto pieczemy w 160 st. C przez ok. godzinę, do suchego patyczka.

Po ostudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.