marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Placuszki serowo- warzywne w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kiedy nie ma się ochoty na mięsne dania lub z ziemniaków pozostają warzywa i ser żółty.Można z nich kombinować do woli,np. usmażyć placki.

Placuszki serowo- warzywne w sezamie

Składniki:

Placuszki serowo- warzywne w sezamie

 

  • 3-4 duże marchewki,
  • 35 dag. żółtego miękkiego sera,
  • 1 jajko,
  • olej do smażenia,
  • sezam biały do obtoczenia,
  • szczypta soli,
  • duży kubek jogurtu greckiego naturalnego lub tzaziki.

 

Sposób przygotowania:

Placuszki serowo- warzywne w sezamie
Marchew obrać i opłukać oraz zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Ser żółty można zetrzeć na drobno jak i grubo. Wrzucić starte składniki do miski szklanej, wbić jajo, dodać szczyptę soli morskiej i wymieszać ręką. Obtaczać w sezamie wysypanym na płaski talerz, wlać olej na patelnię i na rozgrzany kłaść łyżką dużą średnie placuszki. Smażyć na średnim ogniu z 4-5 min. z obu stron na jasnozłoty kolor. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu na łopatce cedzakowej i przełożyć na talerze. Podawać z naturalnym jogurtem lub z tzaziki.