kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placuszki twarogowe z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne placuszki z borówką amerykańską. Placuszki są zrobione na serku twarogowym i są bardzo delikatne. Polecam na słodkie śniadanie, obiad, deser lub kolację.

Placuszki twarogowe z borówkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki twarogowe z borówkami

 

  • 250 g serka twarogowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g borówek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki twarogowe z borówkami
Borówki myjemy i osuszamy z wody. Do miski wkładamy serek twarogowy, jajka, ksylitol, cukier waniliowy i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy do połączenia się składników. Rozgrzewamy patelnię z olejem i łyżką nakładamy porcję ciasta na rozgrzany olej.
Potem delikatnie wciskamy w każdy placuszek po kilka borówek i przewracamy placki na drugą stronę, smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki twarogowe z borówkami
Borówki myjemy i odsączamy z wody na sitku.
Placuszki twarogowe z borówkami
Do miski wkładamy serek twarogowy, cukier, cukier waniliowy, jajka.
Placuszki twarogowe z borówkami
Wsypujemy mąkę z proszkiem i miksujemy do połączenia.
Placuszki twarogowe z borówkami
W każdy placuszek wkładamy po kilka borówek.
Placuszki twarogowe z borówkami
Usmażone placuszki przekładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.