ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Placuszki jabłkowe z nutą pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsze placuszki jabłkowe ze startą skórką pomarańczową, są bardzo aromatyczne, delikatne, soczyste.

Placuszki jabłkowe z nutą pomarańczy  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki jabłkowe z nutą pomarańczy

 

  • mąka tortowa 4 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie,
  • cukier 3 łyżki,
  • sól 1 szczypta,
  • jajka 2 sztuki "L",
  • mleko 6-7 szklanek,
  • pomarańcze sparzone 2 sztuki,
  • jabłka 4 sztuki,
  • olej 1/2 litra,
  • cukier puder - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Placuszki jabłkowe z nutą pomarańczy
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski, dodać jajka, cukier wanilinowy, cukier, sól, wbić jajka, wlać mleko i mikserem dobrze ubić ciasto na dość lejące.

Do ciasta zetrzeć skórkę ze sparzonych pomarańczy, zmiksować ciasto, wsypać obrane ze skórki jabłka cienko pokrojone na kawałeczki, odstawić na 30 minut.

Na gorący kłaść łyżką porcje ciasta, lekko je spłaszczyć i smażyć na złocisto z każdej strony, odkładać na ręcznik kuchenny, podawać posypane cukrem pudrem, smakują również na zimno.
Placuszki jablowe z nutą pomarańczy
Starta skórka z pomarańczy idealnie smakuje w placuszkach.
Placuszki jablowe z nutą pomarańczy
Najlepsze jabłka kruche i lekko słodkie.
Placuszki jablowe z nutą pomarańczy
Najlepiej się smaży nie za duże i nie za grube.
Placuszki jablowe z nutą pomarańczy
Ręcznik papierowy wchłonie nadmiar tłuszczu.