Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Twarogowo-jabłkowe placuszki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste placuszki z dodatkiem twarogu i jabłka.

Twarogowo-jabłkowe placuszki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Twarogowo-jabłkowe placuszki

 

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jabłko
  • 3 jajka
  • 180g jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Twarogowo-jabłkowe placuszki
Twaróg rozdrobnić widelcem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do twarogu. Dodać również jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej kłaść za pomocą łyżki porcje ciasta. Placuszki smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placuszki podawać z dowolnym dżemem (ja podałam z brzoskwiniowym).
Twarogowo-jabłkowe placuszki
Rozdrobniony widelcem półtłusty twaróg.
Twarogowo-jabłkowe placuszki
Reszta składników dodana do rozdrobnionego twarogu.
Twarogowo-jabłkowe placuszki
Porcje ciasta smażone na rozgrzanym oleju.