Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Placuszki z ricottą i sosem bananowym

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Placuszki serowe polane sosem bananowym będą idealne na drugie śniadanie!

Placuszki z ricottą i sosem bananowym

Składniki:

Placuszki z ricottą i sosem bananowym

 

  • 250g serka ricotta (mozna zastapic philadelfia lub innym, podobnym),
  • 100g maki pszennej (1/2 szklanki + 2 plaskie lyzki),
  • 2 srednie jaja,
  • 125ml mleka 2% lub 3,2%,
  • lyzeczka cukru waniliowego,
  • czubata lyzka cukru pudru,
  • lyzeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli;
  • 1 dojrzaly banan,
  • lyzka soku z cytryny,
  • 2 lyzki cukru pudru (lub wiecej do smaku),
  • 4 lyzki gestego jogurtu naturalnego,
  • kropla esencji waniliowej;
  • oliwa do smazenia.

Sposób przygotowania:

Placuszki z ricottą i sosem bananowym
Puszyste placuszki serowe, zaczerpniete z pomyslów Nigelli.



Oddzielic zóltka od bialek. Bialka ubic na sztywno ze szczypta soli. Rozbeltac zoltka, polaczyc z ricotta i mlekiem. Dodac make, proszek, cukry i dobrze wymieszac, aby nie bylo grudek. Ubita piane z bialek dodac do ciasta i delikatnie wymieszac. Banana obrac i rozgniesc widelcem, po czym wymieszac z sokiem z cytryny. Do malej miseczki wrzucamy banana, dodajemy jogurt, cukier i esencje, mieszamy. Patelnie delikatnie skrapiamy oliwa z oliwek i dobrze rozgrzewamy. Na goracy tluszcz kladziemy duza lyzka placki, nabierajac czubata lyzke. Smazymy przez okolo minute kazda ze stron i kladziemy usmazone placki na papierowy recznik. W razie potrzeby dodac wiecej oliwy. Aby ulatwic sobie zadanie, placki przewracalam ostroznie przy uzyciu 2 widelcy. Placuszki podajemy na goraco, polane sosem bananowym. Jezeli ktos lubi duzo sosu, mozna podwoic proporcje. Z podanych skladników wyszlo mi ponad 30 malych placków.

Tagi:

mak