Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Placuszki twarogowo-gruszkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodziutkie, pulchne placuszki z twarogiem i kawałkami gruszek.

Placuszki twarogowo-gruszkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki twarogowo-gruszkowe

 

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 6 małych dojrzałych gruszek
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Placuszki twarogowo-gruszkowe
Twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić go widelcem. Dodać do niego jajka, cukier waniliowy, cukier, maślankę i mleko, wymieszać za pomocą rózgi. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Gruszki obrać, usunąć z nich gniazda nasienne. Gruszki pokroić w dużą kostkę. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Kłaść na niego porcje ciasta z gruszkami za pomocą łyżki stołowej. Smażyć na małym ogniu na rumiano z obu stron. Placuszki można podawać posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem dżemu.
Placuszki twarogowo-gruszkowe
Rozdrobniony twaróg z jajkami cukrem maślanką i mlekiem.
Placuszki twarogowo-gruszkowe
Obrane pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone gruszki.
Placuszki twarogowo-gruszkowe
Pokrojone gruszki dodane do ciasta twarogowego.
Placuszki twarogowo-gruszkowe
Porcje ciasta smażone na rozgrzanym oleju.

Tagi:

jajko jajka