Sposób przygotowania:
Placuszki waniliowe ze startymi jabłkami
Wszystkie składniki temperatura pokojowa= do pojemnika wsypać mąkę, cukier, sól, szczyptę soli, cukier wanilinowy, wlać mleko, wodę gazowaną, wbić jajka i rózgą ciasto wymieszać na dość gęste i gładkie.
Umyte, obrane ze skórki jabłka od razu do ciasta zetrzeć na tarce szatkownicy na plasterki. Jabłka dokładnie wymieszać z ciastem i zostawić pojemnik na 30 minut na blacie kuchennym.
Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść nie duże porcje ciasta na placuszki.
Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (za duży ogień przypiecze mocno z wierzchu, a w środku mogą być surowe), tak średnio do 3 minut z każdej strony, odkładać na talerz, przed podaniem po0sypać pudrem cukrem.
Umyte, obrane ze skórki jabłka od razu do ciasta zetrzeć na tarce szatkownicy na plasterki. Jabłka dokładnie wymieszać z ciastem i zostawić pojemnik na 30 minut na blacie kuchennym.
Na patelnię wlać olej rzepakowy, rozgrzać i kłaść nie duże porcje ciasta na placuszki.
Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (za duży ogień przypiecze mocno z wierzchu, a w środku mogą być surowe), tak średnio do 3 minut z każdej strony, odkładać na talerz, przed podaniem po0sypać pudrem cukrem.