slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 871]

Placuszki z batata na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na delikatne placuszki z batatem na słodko. Placuszki wychodzą puszyste, lekkie i smakowite. Dobry sposób na przemycenie warzyw do diety dziecka. Polecam

Placuszki z batata na słodko

Składniki:

Placuszki z batata na słodko

 

  • 200 g batatów
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy (12 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z batata na słodko
Bataty obieramy cienko, kroimy w kostkę i przepłukujemy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (bataty mają być przykryte) i wstawiamy na gaz. Gotujemy ok. 10 minut do miękkości. Zlewamy ugotowane bataty na cedzak, przelewamy zimną wodą i zostawiamy aby ostygły. Zimne bataty blendujemy z jajkiem na gładką masę. następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę oraz mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju i nakładamy ciasto (po 1 łyżce). Smażymy na małym ogniu z obu stron, aż będą lekko brązowe. Podajemy.