SUPERPRZEPIS

Pieczona karkówka

  • 6
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Pieczona karkówka Więcej zdjęć (7)

Pyszna, delikatna i bardzo aromatyczna pieczona w kawałku karkówka. Doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealna na obiad, a po ostudzeniu na pieczywo.

Składniki:

Pieczona karkówka

 

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka
Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy mieszamy z niewielką ilością oleju ( ułatwi to rozprowadzenie przypraw na całe mięso). Powstałą pastą nacieramy mięso z każdej strony. Tak przygotowane owijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.

Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy karkówkę z lodówki. Wkładamy ją do rękawa do pieczenia. Na mięso układamy kawałki masła, zgniecione ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu. Spinamy rękaw z obu stron. Za pomocą np. wykałaczki robimy kilka dziurek na górze rękawa.

Karkówkę wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. i pieczemy przez około 75 minut.

Po upieczeniu odstawiamy mięso na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z rękawa, kroimy i podajemy na obiad. Jeśli chcemy karkówkę na pieczywo to upieczone mięso po 20 minutach wyjmujemy z rękawa i odstawiamy do ostudzenia. Kroimy najlepiej następnego dnia kiedy karkówka całą noc spędzi w lodówce.
Pieczona karkówka
Umyte i osuszone mięso nacieramy z każdej strony przyprawami
Pieczona karkówka
Ząbki młodego czosnku zgniatamy za pomocą noża
Pieczona karkówka
Do rękawa dajemy mięso, na które dajemy masło, czosnek oraz rozmaryn
Pieczona karkówka
Przez pierwsze 20 minut pieczemy w 200 st a potem w 160 przez około 75 minut
Pieczona karkówka
Mięso kroimy dopiero jak dobrze ostygnie
Pieczona karkówka
Pyszna karkówka idealny dodatek na pieczywo