Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka
Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przyprawy mieszamy z niewielką ilością oleju ( ułatwi to rozprowadzenie przypraw na całe mięso). Powstałą pastą nacieramy mięso z każdej strony. Tak przygotowane owijamy w folię spożywczą i wkładamy na noc do lodówki.
Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy karkówkę z lodówki. Wkładamy ją do rękawa do pieczenia. Na mięso układamy kawałki masła, zgniecione ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu. Spinamy rękaw z obu stron. Za pomocą np. wykałaczki robimy kilka dziurek na górze rękawa.
Karkówkę wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. i pieczemy przez około 75 minut.
Po upieczeniu odstawiamy mięso na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z rękawa, kroimy i podajemy na obiad. Jeśli chcemy karkówkę na pieczywo to upieczone mięso po 20 minutach wyjmujemy z rękawa i odstawiamy do ostudzenia. Kroimy najlepiej następnego dnia kiedy karkówka całą noc spędzi w lodówce.
Na godzinę przed pieczeniem wyjmujemy karkówkę z lodówki. Wkładamy ją do rękawa do pieczenia. Na mięso układamy kawałki masła, zgniecione ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu. Spinamy rękaw z obu stron. Za pomocą np. wykałaczki robimy kilka dziurek na górze rękawa.
Karkówkę wkładamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 st. i pieczemy przez około 75 minut.
Po upieczeniu odstawiamy mięso na około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy z rękawa, kroimy i podajemy na obiad. Jeśli chcemy karkówkę na pieczywo to upieczone mięso po 20 minutach wyjmujemy z rękawa i odstawiamy do ostudzenia. Kroimy najlepiej następnego dnia kiedy karkówka całą noc spędzi w lodówce.
SylaUla
misia5
Dziękuję :)
robaczek
misia5
Dziękuję :) Domowe wędliny są najlepsze :) Karkówka jest idealne i na ciepło i na zimno :)
ciasteczka
Czekoladka 2