Sposób przygotowania:
Placki z batatów i marchewki
1. Obieramy słodkie ziemniaki i marchewki, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku ( na sitku).
2. Młoda cebulkę kroimy drobno, chilli pozbawiamy pestek, myjemy i również kroimy.
3. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski i koriander, sól i pieprz.
4. W końcu wsypujemy mąkę i jajko i dobrze mieszamy.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem.
6. Formujemy 12 równych placków, układamy je na blaszce, lekko spryskujemy na wierzchu olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, około 25 minut, aż będą złote i chrupiące z wierzchu.
7. Przenosimy na talerz i podajemy skropione limonką z dodatkiem sosu tzatziki.
2. Młoda cebulkę kroimy drobno, chilli pozbawiamy pestek, myjemy i również kroimy.
3. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski i koriander, sól i pieprz.
4. W końcu wsypujemy mąkę i jajko i dobrze mieszamy.
5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem.
6. Formujemy 12 równych placków, układamy je na blaszce, lekko spryskujemy na wierzchu olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, około 25 minut, aż będą złote i chrupiące z wierzchu.
7. Przenosimy na talerz i podajemy skropione limonką z dodatkiem sosu tzatziki.
gosiapiotrek23
haniakson