haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Placki z batatów i marchewki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Na zwykły obiad i kiedy wpadną do Ciebie znajomi - placki ze słodkich ziemniaków, marchewki i chilli zawsze się sprawdzają! podane z tzatziki smakują rewelacyjnie!

Placki z batatów i marchewki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki z batatów i marchewki

 

  • 1,5 słodkiego ziemniaka
  • 20 dkg marchwi
  • 3 młode cebulki lub szalotki
  • 1 chilli medium
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego lub kminku - sproszkowane
  • koriander - świeży lub sproszkowany
  • 4 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • olej do blaszki i do spryskania placków
  • 1 limonka
  • 20 dkg sosu tzatziki

Sposób przygotowania:

Placki z batatów i marchewki
1. Obieramy słodkie ziemniaki i marchewki, myjemy i ścieramy na grubych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku ( na sitku).

2. Młoda cebulkę kroimy drobno, chilli pozbawiamy pestek, myjemy i również kroimy.

3. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski i koriander, sól i pieprz.

4. W końcu wsypujemy mąkę i jajko i dobrze mieszamy.

5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem.

6. Formujemy 12 równych placków, układamy je na blaszce, lekko spryskujemy na wierzchu olejem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, około 25 minut, aż będą złote i chrupiące z wierzchu.

7. Przenosimy na talerz i podajemy skropione limonką z dodatkiem sosu tzatziki.
Placki z batatów i marchewki
Marchewkę i slodkie ziemniaki ścieramy na grubych oczkach.
Placki z batatów i marchewki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy.
Placki z batatów i marchewki
W dloniach formujemy 12 równych placków i układamy je na blaszce.

Tagi:

placki dania