slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Placki z batata

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na placki ziemniaczane ale tym razem na odmianie ziemniaka-batacie. Takie placki są bardziej delikatne w smaku od tradycyjnych.

Placki z batata

Składniki:

Placki z batata

 

  • 500 g batata
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki z batata
Batat obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach a następnie odcedzamy.

Przekładamy startego batata do miseczki, dodajemy jajko, mąkę i przyprawy.

Dokładnie mieszamy ciasto na placki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano.

Podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posypane odrobiną soli.

Tagi:

placki bataty