Sposób przygotowania:
Placuszki z ciasta pierogowego
Składniki podałam na ciasto do pierogów z 1 kilograma mąki. Wszystkie składniki w misce ręcznie mieszamy, wyrabiamy ciasto. Na stolnicy wyrobione już ciasto po kawałku rozwałkujemy podsypując dodatkowo mąką. Kształt koła wycinamy np. literatką lub szklanką. Z ciasta lepimy pierogi. Ten przepis jest jednak sposobem na wykorzystanie ciasta, które nam zostanie po zrobieniu pierogów, gdy np. zabraknie nam farszu a ciasta jeszcze trochę zostanie. Szkoda aby się zmarnowało. Możemy z niego zrobić placuszki. Wystarczy, że z ciasta które zostanie również wytniemy literatką kształt koła. Następnie placuszki dajemy na patelnię i smażymy z obu stron bez tłuszczu. W tym celu najlepiej jest wykorzystać jakąś starą patelnię, lub taką, na której można smażyć potrawy bez tłuszczu. Jeśli się ma piec to również na blacie pieca można zasmażyć takie placuszki. Smażymy je z obu stron, jeśli na patelni to na małym ogniu. Gdy miejscami zbrązowieją po obu stronach wówczas są już gotowe do jedzenia. Nabijamy placuszki na widelca i jemy je ciepłe.