Sposób przygotowania:
Pierogi zielone, kaczo-smardzowe
CIASTO - przygotowałam według przepis https://gotujmy.pl/ciasto-pierogowe-pokrzywowe,przepisy,148337.html . Smardze oczyściłam dokładnie, opłukałam i wrzuciłam do garnuszka z 1 szkl. wrzątku - gotowałam 5 minut. Odcedziłam (wywar zachowałam) i posiekałam. FARSZ - mięsa nie mieliłam bo chciałam żeby kawałeczki były wyczuwalne. Dodałam połowę smardzów, jajko, bułkę tartą, szczypior i przesmażoną na maśle, razem z kurdybankiem, posiekaną drobno cebulę. Wymieszałam dokładnie, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. SOS - posiekaną cebulę zeszkliłam na maśle, dodałam resztę posiekanych grzybów i wlałam wywar z ich gotowania - gotowałam aż płyn zredukował o połowę. Dodałam śmietankę i gotowałam aż sos nieco zgęstniał, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.PIEROGI - Na każdy placuszek z ciasta pierogowego nakładałam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi odkładając pierogi na ściereczkę. Gdy wszystkie były gotowe wrzucałam je partiami na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wyłowieniu łyżką cedzakową kładłam na talerze, polałam sosem i ozdobiłam listkami kurdybanka.
![Pierogi zielone, kaczo-smardzowe Pierogi zielone, kaczo-smardzowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-zielone-kaczo-smardzowe-104201.jpg)
![Pierogi zielone, kaczo-smardzowe Pierogi zielone, kaczo-smardzowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-zielone-kaczo-smardzowe-104202.jpg)
![Pierogi zielone, kaczo-smardzowe Pierogi zielone, kaczo-smardzowe](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/pierogi-zielone-kaczo-smardzowe-104203.jpg)
msewka
dża
Triss