SUPERPRZEPIS

Pierogi zielone, kaczo-smardzowe

  • 3
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8
Pierogi zielone, kaczo-smardzowe Więcej zdjęć (4)

pyszne, wiosenne pierogi z mięsem, grzybami i zieleniną

Składniki:

Pierogi zielone, kaczo-smardzowe

 

  • porcja ciasta pierogowego, pokrzywowego z przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-pierogowe-pokrzywowe,przepisy,148337.html

 

  • FARSZ - ok. 1,5 - 2 szkl. posiekanego drobno gotowanego mięsa i podrobów kaczych (z rosołu)

 

  • kilka smardzów

 

 

 

  • 1/2 cebuli

 

  • 2 łyżki posiekanego bluszczyku kurdybanka

 

  • 1 łyżka posiekanego szczypioru

 

 

  • do smaku: sól i pieprz mielony

 

  • SOS - 1/2 cebuli

 

 

  • kilka smardzów

 

  • 150 ml słodkiej śmietanki 30 %

 

  • do smaku: sól i pieprz mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi zielone, kaczo-smardzowe
CIASTO - przygotowałam według przepis https://gotujmy.pl/ciasto-pierogowe-pokrzywowe,przepisy,148337.html . Smardze oczyściłam dokładnie, opłukałam i wrzuciłam do garnuszka z 1 szkl. wrzątku - gotowałam 5 minut. Odcedziłam (wywar zachowałam) i posiekałam. FARSZ - mięsa nie mieliłam bo chciałam żeby kawałeczki były wyczuwalne. Dodałam połowę smardzów, jajko, bułkę tartą, szczypior i przesmażoną na maśle, razem z kurdybankiem, posiekaną drobno cebulę. Wymieszałam dokładnie, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. SOS - posiekaną cebulę zeszkliłam na maśle, dodałam resztę posiekanych grzybów i wlałam wywar z ich gotowania - gotowałam aż płyn zredukował o połowę. Dodałam śmietankę i gotowałam aż sos nieco zgęstniał, doprawiłam do smaku solą i pieprzem.PIEROGI - Na każdy placuszek z ciasta pierogowego nakładałam łyżeczkę farszu i zlepiałam brzegi odkładając pierogi na ściereczkę. Gdy wszystkie były gotowe wrzucałam je partiami na osolony wrzątek i gotowałam ok. 2 minut od wypłynięcia. Po wyłowieniu łyżką cedzakową kładłam na talerze, polałam sosem i ozdobiłam listkami kurdybanka.
Pierogi zielone, kaczo-smardzowe
posiekane mięso zmieszałam z posiekanymi grzybami i podsmażoną z bluszczykiem cebulką
Pierogi zielone, kaczo-smardzowe
zlepione pierogi układałam na czystej ściereczce
Pierogi zielone, kaczo-smardzowe
do pierogów naszykowałam bardzo aromatyczny sos śmietanowo - smardzowy