Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Ciasto pierogowe, pokrzywowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

zielone ciasto? pewnie, że tak, ale bez sztucznych barwników!

Ciasto pierogowe, pokrzywowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto pierogowe, pokrzywowe

 

 

  • 1/4 łyżeczki soli

 

  • duża garść obgotowanej i odciśniętej pokrzywy

 

  • ok. 100-120 ml bardzo ciepłej wody

 

  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Ciasto pierogowe, pokrzywowe
pokrzywę zmiksowałam z wodą w blenderze. Mąkę wsypałam do miski, dodałam sól, olej i zieloną zawiesinę, zagniotłam elastyczne ciasto - po kilku chwilach zagniatania nie powinno się lepić do rąk - jeśli tak by się nie stało to można dosypać odrobinę mąki. Ciasto zawinęłam w ściereczkę i odłożyłam na ok. 30 minut. zielone ciasto podzieliłam je na 4 części a każdą jeszcze na 8 małych, wielkości niedużych orzechów włoskich. Utoczyłam z nich kuleczki a potem podsypując lekko mąką każdą rozwałkowałam na nieduży placuszek. Można takie ciasto nadziewać dowolnym, wytrawnym farszem - wygląda i smakuje świetnie!
Ciasto pierogowe, pokrzywowe
obgotowaną i zmiksowaną pokrzywę dodałam do mąki
Ciasto pierogowe, pokrzywowe
gdy ciasto odpoczęło podzieliłam je na małe kawałeczki i każdy rozwałkowałam na nieduży placuszek