katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Placuszki z dyni

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kiedyś były tylko placuszki ziemniaczane obecnie rodzina placuszkowatych się baaardzo powiększyła. Są mięsne, makaronowe, cukiniowe i tak dalej i są też z dyni. Pyszne.

Placuszki z dyni

Składniki:

Placuszki z dyni

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z dyni
Dynie obieramy ze skóry i wyjmujemy środek z nasionami. Oczyszczonego miąższu powinno być ok 50 dag.

Kawałki dyni ścieramy na dużych oczkach tarki (można użyć dyniową pulpę z sokowirówki). Do startej dyni dodajemy jajka, mąkę, drobniutko pokrojoną cebulę i doprawiamy przyprawami do smaku (masa powinna przypominać masę na placki ziemniaczane).

Na rozgrzany tłuszcz nakładamy ciasto łyżką i formujemy małe placuszki, smażymy na rumiano.

Smaczne są podane na słodko i smaczne ze sosami na ostro czy słono.