Sposób przygotowania:
Placuszki z dyni
Dynie obieramy ze skóry i wyjmujemy środek z nasionami. Oczyszczonego miąższu powinno być ok 50 dag.
Kawałki dyni ścieramy na dużych oczkach tarki (można użyć dyniową pulpę z sokowirówki). Do startej dyni dodajemy jajka, mąkę, drobniutko pokrojoną cebulę i doprawiamy przyprawami do smaku (masa powinna przypominać masę na placki ziemniaczane).
Na rozgrzany tłuszcz nakładamy ciasto łyżką i formujemy małe placuszki, smażymy na rumiano.
Smaczne są podane na słodko i smaczne ze sosami na ostro czy słono.
Kawałki dyni ścieramy na dużych oczkach tarki (można użyć dyniową pulpę z sokowirówki). Do startej dyni dodajemy jajka, mąkę, drobniutko pokrojoną cebulę i doprawiamy przyprawami do smaku (masa powinna przypominać masę na placki ziemniaczane).
Na rozgrzany tłuszcz nakładamy ciasto łyżką i formujemy małe placuszki, smażymy na rumiano.
Smaczne są podane na słodko i smaczne ze sosami na ostro czy słono.