kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1038]

Placuszki z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne i proste w przygotowaniu placuszki z jabłkami. Polecam na słodki obiad lub deser.

Placuszki z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z jabłkami

 

  • 1 szklanka startych jabłek
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 6 - 7 łyżek z dużym czubkiem mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z jabłkami
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej do miski. Dodajemy jajko, cukier, mleko i mieszamy.

Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z oleju. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Placuszki z jabłkami
Obrane ze skórki jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Placuszki z jabłkami
Do startych jabłek dodajemy mleko, jajko, cukier.
Placuszki z jabłkami
Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy do masy jabłkowej.
Placuszki z jabłkami
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju i przekładamy na ręcznik papierowy.