Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placuszki są pyszne i puszyste, a masło orzechowe nadało im wspaniałego posmaku. Cukinii praktycznie nie czuć, więc są także świetnym sposobem na przemycenie tego warzywa do diety osób, które za nią nie przepadają.

Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią

Składniki:

Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią

8 większych sztuk:

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią

Cukinia:

Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią
Młodą cukinię zetrzeć ze skórką, starszą należy obrać.

Cukinię należy zetrzeć na grubych oczkach tarki.

Masa:

Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią
Cukinii nie należy odciskać z wytwarzającego się soku.

Cukinię dokładnie wymieszać z mąką żytnią, jajkami, masłem orzechowym oraz miodem.

Smażenie:

Placki z cukinii z masłem orzechowym i mąką żytnią
Usmażone placi powinny być zarumienione.

Na patelnię z uprzednio rozgrzanym tłuszczem należy wykładać łyżką większe porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa = 1 placuszek.)

Placki smażyć obustronnie na lekko rumiany kolor.


Tagi:

placki danie