EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Paprykowe kaszaloty z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 260
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kaszaloty, czyli czerwone papryki faszerowane zdrowa kaszą wymieszaną z soczystym, dobrze doprawionym mięsem, z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku i pachnącej natki z pietruszki to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad

Paprykowe kaszaloty z mięsem

Składniki:

Paprykowe kaszaloty z mięsem

 

 

  • Farsz:
  • 800g mięsa mielonego z łopatki
  • 150g kaszy gryczanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek posiekanej natki z pietruszki
  • 120g żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Paprykowe kaszaloty z mięsem

ETAP 1:

Paprykowe kaszaloty z mięsem
papryki oczyszczam , faszeruję mięsem wstawiam do piekarnika

Papryki myję, odkrawam górną część i usuwam gniazda nasienne.
Żółty ser kroję na 6 słupków.
Kaszę gotuję al dente w lekko osolonym wrzątku.

ETAP 2:

Paprykowe kaszaloty z mięsem
mięso przekładam do miski dokładnie wyrabiam i doprawiam

Farsz:
Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na oleju i studzę. Mięso mielone, kaszę, podsmażoną cebulą z czosnkiem mieszam ze sobą, dodaję koncentrat pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość wyrabiam na jednolitą masę mięsną i doprawiam do smaku solą i pieprzem.

ETAP 3:

Paprykowe kaszaloty z mięsem
faszerowane papryki wstawiam do nagrzanego piekarnika

Papryki napełniam farszem, do każdej wkładam 1 słupek żółtego sera, przykrywam górną częścią papryki i oprószam solą i pieprzem. Gotowe papryki przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut.