Sposób przygotowania:
Paprykowe kaszaloty z mięsemETAP 1:
Papryki myję, odkrawam górną część i usuwam gniazda nasienne.
Żółty ser kroję na 6 słupków.
Kaszę gotuję al dente w lekko osolonym wrzątku.
ETAP 2:
Farsz:
Cebulę i czosnek drobno siekam, przesmażam na oleju i studzę. Mięso mielone, kaszę, podsmażoną cebulą z czosnkiem mieszam ze sobą, dodaję koncentrat pomidorowy i natkę z pietruszki. Całość wyrabiam na jednolitą masę mięsną i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
ETAP 3:
Papryki napełniam farszem, do każdej wkładam 1 słupek żółtego sera, przykrywam górną częścią papryki i oprószam solą i pieprzem. Gotowe papryki przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-45 minut.