Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Placuszki z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

W sezonie jagodowym często robię takie placuszki na jogurcie i sodzie lub kefirze i proszku do pieczenia. Moja rodzinka uwielbia moje placuszki bo są wyśmienite.

Placuszki z jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z jagodami

 

  • mąka 350 g
  • jogurt naturalny 1/2 litra
  • soda 1/2 łyżeczki
  • jajka 2 szt
  • jagody
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z jagodami
Jagody przebrać, umyć, osączyć na sicie. Jajka wybić do miski, dodać jogurt i mąkę , zmiksować mikserem. Do zmiksowanego ciasta dodać sodę, dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Do gotowego ciasta wrzucić jagody, wymieszać. Tłuszcz dobrze rozgrzać na patelni, łyżką kłaść na tłuszcz i smażyć placuszki z 2 stron na złoty kolor. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.
Placuszki z jagodami
Jagody zostały przebrane opłukane i osączone
Placuszki z jagodami
Jajka zostały zmiksowane z jogurtem naturalnym
Placuszki z jagodami
Ciasto jogurtowe zostało wymieszane z jagodami
Placuszki z jagodami
Placuszki jagodowe podczas smażenia na złoty kolor

Tagi:

jajko jajka