iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Placuszki z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Delikatne i bardzo smaczne placuszki z jagodami które już się pojawiły w tym sezonie.

Placuszki z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki z jagodami

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1.5 szklanki kefiru
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • około 1 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Placuszki z jagodami
Mąkę wsypać do miski i na sucho wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oraz szczyptą soli, dodać kefir i jajko, następnie dokładnie wymieszać. Do ciasta wsypać opłukane i dokładnie odsączone z wody jagody i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i smażyć na nim malutkie i złote placuszki. Placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i podawać ciepłe posypane cukrem pudrem.
Placuszki z jagodami
do przygotowanego ciasta dodać jagody i wymieszać
Placuszki z jagodami
placuszki smażyć na rozgrzanym oleju aż będą złote

Tagi:

jajko jajka