Sposób przygotowania:
Piernikowe placuszki z kaszy mannyETAP 1:
Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 20-30 min., a następnie wodę odlać i zmiksować blenderem daktyle na jednolitą masę.
Pierniki zmielić na miałko.
Kaszę mannę zalać ciepłym mlekiem i odstawić na około 20 min, do spęczenia. Następnie do kaszy dodać masę daktylową, zmielone pierniki, orzechy drobno posiekane oraz żółtka i wszystko wymieszać. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę i dodawać porcjami do pozostałych składników, delikatnie mieszając łyżką.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju kokosowego. Nabierać masę łyżką i wykładać na rozgrzany olej, formując cienkie placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano.
SylaUla
Kuchnia MagdaLeny
A także na śniadanie :)
robaczek