Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kruche ciasteczka z serka topionego

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka są przepyszne, takie kruche i mocno serowe.Bardzo często je piekę nie tylko do podjadania, co niesamowicie wciąga, ale też jako dekoracja różnych przystawek oraz sałatek.

Kruche ciasteczka z serka topionego

Składniki:

Kruche ciasteczka z serka topionego

Około 35 sztuk w zależności od wielkości:

  • 130 g mąki pszennej
  • 100 g serka topionego (dowolny smak)
  • 70 g masła/margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • przyprawy do posypania

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z serka topionego

Masa:

Kruche ciasteczka z serka topionego
Ciasto należy wymieszać za pomocą dłoni.

Wszystkie składniki przełożyć do miski i za pomocą dłoni połączyć na jednolite ciasto.

Wykrawanie:

Kruche ciasteczka z serka topionego
Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.

Powstałe ciasto rozwałkować na placek o grubości 3-5 mm i wycinać z niego niewielkie ciasteczka.

Przed pieczeniem:

Kruche ciasteczka z serka topionego
Doposypania ciasteczek można użyć ulubionych przypraw.

Wycięte ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem, a ich wierz oprószyć dowolnymi przyprawami.

Pieczenie:

Kruche ciasteczka z serka topionego
Gotowe ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 15 minut w temperaturze 190 stopni.
(Powinny być lekko rumiane.)


Tagi:

przekąski