Sposób przygotowania:
Rolada szpinakowa z łososiem
Szpinak rozmrażamy. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim szpinak wraz z czosnkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Studzimy.
Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ostudzony szpinak miksujemy z żółtkami i mąką. Następnie dodajemy pianę z białek, mieszamy.
Dno formy do pieczenia (30 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy staranie masę szpinakową. Pieczemy przez 10 minut w 175 st. C. Studzimy.
Na szpinaku rozsmarowujemy serek. Na serku układamy kawałki łososia. Starannie zwijamy roladę. Owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzoną kroimy w plastry.
Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Ostudzony szpinak miksujemy z żółtkami i mąką. Następnie dodajemy pianę z białek, mieszamy.
Dno formy do pieczenia (30 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy staranie masę szpinakową. Pieczemy przez 10 minut w 175 st. C. Studzimy.
Na szpinaku rozsmarowujemy serek. Na serku układamy kawałki łososia. Starannie zwijamy roladę. Owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzoną kroimy w plastry.
SylaUla