Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1088]

Rolada szpinakowa z łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ładnie prezentuje się na stole, jest smaczna i zdrowa - taka jest przystawka idealna. Do takich przystawek zalicza się rolada szpinakowa z serkiem i łososiem.

Rolada szpinakowa z łososiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Rolada szpinakowa z łososiem

 

Sposób przygotowania:

Rolada szpinakowa z łososiem
Szpinak rozmrażamy. Czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim szpinak wraz z czosnkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Studzimy.

Jajka opłukujemy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.

Ostudzony szpinak miksujemy z żółtkami i mąką. Następnie dodajemy pianę z białek, mieszamy.

Dno formy do pieczenia (30 x 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy staranie masę szpinakową. Pieczemy przez 10 minut w 175 st. C. Studzimy. 

Na szpinaku rozsmarowujemy serek. Na serku układamy kawałki łososia. Starannie zwijamy roladę. Owijamy ją folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Dobrze schłodzoną kroimy w plastry. 
Rolada szpinakowa z łososiem
Rolada jest smaczna, zdrowa i pięknie się prezentuje