Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Aromatyczne placuszki na smak klasycznych placków ziemniaczanych, ich aromat unosi się już od pierwszych chwil ich smażenia. Polecam na piątkowy obiad.

Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki
Ziemniaki obieramy wraz z pietruszką i cebulą – ścieramy na tarce na stronie do placków (jeżeli masa jest wodnista odcedzamy delikatnie), dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany czosnek i mąkę pszenną – całość mieszamy.

Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do pozostałych składników tuż przed smażeniem – mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy porcjami placki, smażymy po kilka minut z dwóch stron do ładnego zarumienienia.  
Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki
ziemniaki pietruszkę i cebulę ścieramy na tarce
Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki
dodajemy jajko raz doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki
dodajemy czosnek oraz mąkę pszenną i całość mieszamy
Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki
dodajemy posiekana natkę pietruszki i ponownie mieszamy
Placuszki z młodych ziemniaków z natką pietruszki
na rozgrzanym oleju smażymy rumiane placuszki

Tagi:

ziemniaki