lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Może i łatwo się robi, ale nie każdy wie jak. Moje placuszki są z młodych ziemniaków. Wyszły smaczne i są dobrze doprawione.

Placki ziemniaczane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Placki ziemniaczane

Składniki na placki ziemniaczane :

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Placki ziemniaczane

Wykonanie ciasta na placki ziemniaczane :

Obieramy młode ziemniaki i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Odciskamy wodę ( można przez sito lub gazę ). Dodajemy po dwie łyżki maki pszennej i żytniej. Wbijamy jaja. Dodajemy sól, pieprz i paprykę mieloną słodką. Mieszamy składniki, łyżka nakładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Placki ziemniaczane
Obieramy młode ziemniaki i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Odciskamy wodę , wbijamy jaja
Placki ziemniaczane
Dodajemy po dwie łyżki maki pszennej i żytniej.
Placki ziemniaczane
Mieszamy składniki , łyżka nakładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiany kolor.