Stenka

Stenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 331]

Placuszki z przecierem z pigwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Placuszki te są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Lubiane są przez dzieci, doskonałe na śniadanie.

Placuszki z przecierem z pigwy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Placuszki z przecierem z pigwy

 

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1-2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z przecierem z pigwy
Owoce pigwy umyć, rozkroić i odrzucić pestki. Zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości przez około 20 minut. Przetrzeć przez sito, dodać cukier, mąkę, jajko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Nakładać łyżką na patelnię i smażyć na oleju lub innym tłuszczu na rumiano z obu stron.
Placuszki z przecierem z pigwy
Przecier można przygotować jesienią i zapasteryzować w słoiku na zimę

Tagi:

jajko jajka