pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Placki z dyni wg pigwa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki z dynią i kurkumą smakują na słodko podawane z dżemem albo posypane cukrem pudrem. Można też doprawić i podawać na ostro.

Placki z dyni wg pigwa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placki z dyni wg pigwa

 

  • około 500 g startej na dużych oczkach dyni
  • 2-3 jajka
  • 1,5-2 szklanki mąki
  • około 1 szklanki mleka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kurkuma
  • olej do smażenia

 

  • Dodatki
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Placki z dyni wg pigwa
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do niej jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, kurkumę i mieszając składniki dolewać mleko, aż będzie odpowiednia konsystencja ciasta. Łyżką nabieramy niewielką ilość ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Placuszki można posypać cukrem pudrem.
Placki z dyni wg pigwa
Do startej dyni dodajemy pozostałe składniki i mieszamy razem.
Placki z dyni wg pigwa
Na łyżkę nakładamy niewielkie porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej.
Placki z dyni wg pigwa
Smażymy placuszki z dyni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.
Placki z dyni wg pigwa
Usmażone placuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.