Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Placuszki z ricottą i jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Placuszki z ricottą są delikatne w smaku, a dzięki jagodom zyskują dodatkową świeżość, dlatego są idealne na upalne dni.

Placuszki z ricottą i jagodami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki z ricottą i jagodami

 

  • 25 dag ricotty
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok.12 dag mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • olej
  • 20 dag jagód
  • do polania czarna jagoda z Vortummnusa

Sposób przygotowania:

Placuszki z ricottą i jagodami
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mleko, ser, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier puder i dokładnie wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do pozostałych składników. Można dodać trochę oleju do ciasta. Na koniec wsypać jagody i jeszcze raz delikatnie wymieszać. Placuszki nakładać łyżką i smażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor. Podawać z sosem jagodowym, który można samemu przygotować, ale ja użyłam gotowca :)
Placuszki z ricottą i jagodami
W misce wymieszać ser ricottę z żółtkami.
Placuszki z ricottą i jagodami
Dodać mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier.
Placuszki z ricottą i jagodami
Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie połączyć z ciastem.
Placuszki z ricottą i jagodami
Placki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Tagi:

jajko jajka