Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Placuszki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Można je jeść zarówno na słodko, jak i na ostro.

Placuszki ziemniaczane Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Placuszki ziemniaczane

 

  • 1,5 kg ziemniaki,
  • 1 sztuka jaja,
  • 1 szklanka mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz czarny mielony Prymat,
  • do smaku kucharek,
  • 1 sztuka cebula,
  • olej do smażenia,
  • 2 łyżki posiekana zielenina

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane
Ziemniaki i cebulę obrać. Ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Cebulę bardzo drobniutko posiekać. Ziemniaki połączyć z cebulką, jajkiem, mąką i posiekaną zieleniną. Konsystencja powinna być gość gęsta, mniej więcej taka jak na racuchy. Następnie dodać sól, pieprz i Kucharka do smaku. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placuszki ziemniaczane z obu stron na lekko złoty kolor.
Placuszki ziemniaczane
Placuszki ziemniaczane
Placuszki ziemniaczane
Placuszki ziemniaczane

Tagi:

ziemniaki