Sposób przygotowania:
Placuszki ziemniaczane Pyzy
Ziemniaki myjemy, obieramy. Cebulę także obieramy. Warzywa ścieramy, najpierw cebulę, na drobnych oczkach tarki jarzynowej (ja żeby nie poobcierać palców zakładam grube gumowe rękawiczki). Do warzyw dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz ziołowy, dokładnie wyrabiamy. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki, ale nie za dużo bo placki będą twarde. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z olejem, nakładając porcje ciasta łyżką. Placuszki muszą się dobrze zezłocić z obu stron. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z dodatkami w/g uznania - można jeść z cukrem, ze śmietaną albo sosem...jak kto lubi. Ścierając na początku cebulę zapobiegniemy szybkiemu ciemnieniu ziemniaków.
luna
elzbieta8960
kinga