Sposób przygotowania:
Placuszki ziemniaczane z rodzynkami
Ziemniaki gotujemy do miękkości i pozostawiamy do wystygnięcia. Mieliny maszynką do mięsa albo przeciskamy przez praskę (mogą być ziemniaki z poprzedniego dnia).
Rodzynki na kilka minut zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Do ziemniaków dodajemy rodzynki, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ewentualnie dodajemy trochę mąki.
Formujemy placuszki albo wycinamy wzorki.
Smażymy z obu stron i osuszamy na ręczniku papierowym.
Podajemy same lub posypane cukrem pudrem.
Rodzynki na kilka minut zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.
Do ziemniaków dodajemy rodzynki, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, ewentualnie dodajemy trochę mąki.
Formujemy placuszki albo wycinamy wzorki.
Smażymy z obu stron i osuszamy na ręczniku papierowym.
Podajemy same lub posypane cukrem pudrem.