SUPERPRZEPIS

Placuszki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami

  • 2
  • joana30
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Placuszki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami

Takie wiosenne placuszki świetnie nadają się na drugie danie. Są pyszną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych.

Składniki:

Placuszki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami

Placuszki:

Twarożek:

Sposób przygotowania:

Placuszki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami

Placki ziemniaczane:

Placuszki ziemniaczane z twarożkiem i kiełkami
Niewielkie placuszki smażyć na niedużej ilości rozgrzanego oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jajko, mąkę, posiekaną dymkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości oleju smażyć niewielkie placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Twarożek: Ser dokładnie rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem. Dodać 3 drobno pokrojone rzodkiewki i dymkę. Doprawić solą, wymieszać. Na talerzach układać placuszki, na nich łyżkę twarożku i kiełki lucerny. Powtykać plasterki rzodkiewek, posypać szczypiorem. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.