Sposób przygotowania:
Kasza jaglana z prażonymi jabłkami
1. Kaszę jaglaną płuczemy w zimnej wodzie, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości i wchłonięcia przez kaszę całego płynu. Podczas gotowania kaszę często mieszamy. Można użyć kaszę w woreczku, wtedy ugotowaną kaszę wyjmujemy do miseczki.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
3. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i syrop trzcinowy, wrzucamy jabłka i dusimy je do miękkości często mieszając. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy.
4. Na talerze nakładamy porcje kaszy i jabłek. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego.
Rady: Z przepisu wychodzi dwie takie porcje jak na zdjęciu.
2. Jabłka myjemy i osuszamy, następnie obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.
3. Na patelni lub w garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier i syrop trzcinowy, wrzucamy jabłka i dusimy je do miękkości często mieszając. Jabłka powinny być miękkie, ale nie rozpadające się. Na koniec dodajemy kardamon i dokładnie mieszamy.
4. Na talerze nakładamy porcje kaszy i jabłek. Podajemy gorące zaraz po przygotowaniu. Smacznego.
Rady: Z przepisu wychodzi dwie takie porcje jak na zdjęciu.