agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

płatki róż- konfitura

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

płatki róż- konfitura..............

płatki róż- konfitura

Składniki:

płatki róż- konfitura

 

  • ¼ kg płatków dzikiej róży
  • ½ kg cukru
  • Kwasek cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

płatki róż- konfitura
Zebrać świeże płatki z rozwiniętych płatków róży (nie przekwitnięte). Najlepiej zrobić to w dniu gdy nie pada deszcz, i mocno nie świeci słońce. Płatki sparzyć wrzącą wodą by pozbawić ich goryczki, dokładnie odsączyć na sitku i dodatkowo odcisnąć ręką wodę. Posiekać, przełożyć do naczynia lekko polać kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody, by odzyskały kolor. Utrzeć z cukrem pałką do ucierania ciasta długo- do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do wyparzonych nie gorących słoiczków. Konfitura ta ma wspaniały aromat polecam.