Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Płatki róży ucierane z cukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

świetny zastrzyk witaminy c idealny przepis na zimę mogą być stosowane do ciast, pączków i deserów

Płatki róży ucierane z cukrem

Składniki:

Płatki róży ucierane z cukrem

 

  • 25 dag płatków dzikiej róży
  • 50 dag cukru
  • 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Płatki róży ucierane z cukrem
Świeżo zebrane płatki róży po usunięciu stwardnień zalać wrzącą wodą, odcedzić, odcisnąć. W kamiennej misce ucierać partiami płatki róż i cukier i wkładać do innego naczynia. Po utarciu wszystkich płatków włożyć masę z powrotem do miski, dodać kwasek, dokładnie rozetrzeć. Utartą róże nakładać po brzegi do wyparzonych małych słoików typu twist, ugniatając. Napełnione słoiki zamknąć wyparzonymi zakrętkami