zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Płatkowe kotlety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Te kotleciki są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Mogą być drobiowe lub wieprzowe.

Płatkowe kotlety

Składniki:

Płatkowe kotlety

 

Sposób przygotowania:

Płatkowe kotlety
Jeżeli kotlety robimy ze schabu to kroimy w plastry, rozbijamy tłuczkiem, a jeżeli z piersi kurczaka to kroimy pod skosem, nie musimy rozbijać. Solimy i pieprzymy. Jajka roztrzepujemy, możemy je posolić. Na talerz wsypujemy mąkę, płatki kukurydziane lekko zgniatamy i dodajemy jedną łyżkę mąki, lekko mieszamy. Mięso oprószamy w mące, jajku a następnie panierujemy w płatkach. Smażymy na oleju tak aby płatki się nie przypaliły, a mięso nie było surowe.