Sposób przygotowania:
Plcuszki drożdżowe z jabłkiem i rodzynkami
Przygotowujemy zaczyn drożdżowy łącząc ciepłe mleko ze śmietanką, łyżkę mąki, cukier i drożdże. Łączymy składniki mieszając trzepaczką. Dodajemy do zaczynu rodzynki aby zmiękły. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki i kroimy na dość płaskie cząstki, skrapiamy odrobiną soku z cytryny/pomarańczy i ścieramy skórkę z pomarańczy. Dodajemy owoce do masy drożdżowej, wbijając 2 całe jajka i dodając po trochu mąki aż uzyskamy dość gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję ciasta (lub najpierw wsypujemy mąkę a owoce na końcu). Kładziemy porcję ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażymy placki na złoto z obu stron. Posypujemy cukrem pudrem przed podaniem. Smacznego!