ewgem

ewgem

Kucharz
[Przepisów: 13]

Pleśniak

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wyśmienite ciasto z jabłkami i kruszonką kakaową

Pleśniak Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pleśniak

 

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 250 g margaryny
  • kakao
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 5-6 jabłek

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Z powyższych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Do dwóch części dodać kakao. Włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Piana: 4 białka ubić na sztywną pianę, dodać 1 szkl. cukru i kisiel cytrynowy.

Wyłożyć do formy ciasto jasne, na to jabłka starte na grubej tarce, posypać cynamonem. Na jabłka zetrzeć na grubej tarce jedną część ciasta ciemnego, na to wyłożyć pianę z białek i na pianę zetrzeć drugą część ciasta ciemnego.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 st1 - 1,5 godz
Pleśniak
Etap 1