agus1254

agus1254

Kucharz
[Przepisów: 10]

Pleśniak

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

coś słodkiego do kawki............

Pleśniak

Składniki:

Pleśniak

 

  • 1 kostka margaryny
  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • dżem lub marmolada

Sposób przygotowania:

Pleśniak
Żółtka oddzielić od białek.Margarynę,mąkę,proszek,3/4 szklanki cukru i żółtka usiekać na stolnicy,zagnieść ciasto.Podzielić je na 3 części,do jednej dodać 2 łyżki kakao.Jasną część ciasta wyłożyć na blaszkę,dwie pozostałe części zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 15 minut(musi być takie,aby dało się zetrzeć na tarce,ale nie zamrożone).Na wyłożonej ciastem blasze rozsmarować dżem lub marmoladę,na to zetrzeć na tarce o grubych oczkach ciemną część ciasta.Z 4 białek ubić pianę,gdy będzie sztywna dodać szklankę cukru i dalej ubijać jeszcze chwilę.Bezę wyłożyć na starte ciasto,a na to zetrzeć białą część ciasta.Piec około 45 minut w średnio nagrzanym piekarniku.