Sposób przygotowania:
Pleśniak
1. Mąkę, cukier waniliowy,zapach, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1 łyżeczkę cukru i margarynę zagnieść. 2. Wyrobione ciasto rozwałkować na długi wałek i pokroić na 3 równe części. 3. Ciasto można włożyć na trochę do lodówki/zamrażalnika, będzie się lepiej ścierało na tarce. 4. Brytfankę posmarować tłuszczem i można posypać bułką tartą. 5. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce do jarzyn o grubych oczkach na dno brytfanki i posmarować dżemem. 6. Do drugiej części ciasta dodać kakao, zagnieść i wyrobić, następnie zetrzeć na tarce na warstwę dżemu. 7. Białka ubić na pianę, dodając resztę cukru i wyłożyć na ciemną warstwę ciasta. 8. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. 9. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut.
msewka
misia53
Marika_1961