Sposób przygotowania:
Pleśniak śliwkowy
Żółtka oddzielamy o białek. Żółtka zagniatamy razem z margaryną, przesianą przez sitko mąką, 1 szklanką cukru i proszkiem do pieczenia. Ciasto wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy resztę cukru oraz kisiel i dalej ubijamy. Blachę o wymiarach 28 x 40 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na spód blachy układamy 2/3 ciasta i rozsmarowujemy powidła śliwkowe. Następnie układamy połówki śliwek (wybrzuszeniem do góry). Ciasto smarujemy ubitą pianą. Następnie bezpośrednio na pianę ścieramy (na tarce o dużych oczkach) pozostałą część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 *C i pieczemy ok. 45 minut.