dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1190]

Pleśniak z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pleśniak to ciasto, które bardzo często gości w moim domu, ponieważ jest bardzo dobre. Z dodatkiem truskawek smakuje jeszcze lepiej.

Pleśniak z truskawkami

Składniki:

Pleśniak z truskawkami

 

  • 3 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru, dodatkowo 1/2 szkl do piany z białek
  • 1 margaryna
  • Cukier waniliowy
  • Szczypta soli
  • 1 słoik dżemu z jagód
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 1 łyż kakao
  • 30 dag truskawek

Sposób przygotowania:

Pleśniak z truskawkami

krok 1:

Pleśniak z truskawkami
wszystkie składniki ciasta dokładnie zagniatamy.

Mąkę przeziewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy z margaryną. Dodajemy 3/4 szkl cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto formujemy w podłużne kawałki. Owijamy w folie i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.

krok 2:

Pleśniak z truskawkami
do ubitej piany z białek dodajemy truskawki.

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Wsypujemy 1/2 szkl cukru i kisiel. Dokładnie miksujemy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do piany.

krok 3:

Pleśniak z truskawkami
przygotowane ciasto pieczemy na złoty kolor.

Pierwszą część jasnego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dżem, ścieramy ciemne ciasto. Wykładamy piane z truskawkami i przykrywamy startym jasnym ciastem.
Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego.