Sposób przygotowania:
Pleśniak z truskawkamikrok 1:
Mąkę przeziewamy z proszkiem do pieczenia. Siekamy z margaryną. Dodajemy 3/4 szkl cukru, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto formujemy w podłużne kawałki. Owijamy w folie i schładzamy w lodówce ok 1 godzinę.
krok 2:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Wsypujemy 1/2 szkl cukru i kisiel. Dokładnie miksujemy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do piany.
krok 3:
Pierwszą część jasnego ciasta ścieramy na tarce i wykładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dżem, ścieramy ciemne ciasto. Wykładamy piane z truskawkami i przykrywamy startym jasnym ciastem.
Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego.
Justi2401