Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowymbiszkopt
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.
Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie, ale dokładnie mieszamy plastikową szpatułką.
Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.
Ściągamy papier i studzę, przekrawamy na dwa blaty.
mus
Owoce zalewamy szklanką wody, dodajemy cukier i gotujemy przez 10 minut.
Owoce przelewamy przez geste sito i dokładnie odciskamy sok.
Do gorącego soku dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy- odstawiamy do wystudzenia.
śmietana
Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, potem lekko podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.
Do masy nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę, dokładnie mieszamy.
składanie ciasta
-Do tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu, dokładnie ponczujemy.
-wykładamy połowę masy śmietanowej
-wylewamy połowę tężejącego musu- wkładamy do lodówki na pół godziny i powtarzamy
- drugi blat biszkoptu, ponczujemy
- masa śmietanowa
- mus owocowy ( jeżeli już za bardzo się ściął, to leciutko podgrzewamy
- układamy połówki truskawek
Justi2401
reanja
tak był pyszny :)