reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię truskawki z bitą śmietaną i czekoladą, a tutaj jest to wszystko razem.

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym

Składniki:

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym

 

  • Składniki na tortownicę 27 cm średnicy
  • biszkopt
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:
  • 1 litr kremówki 36%
  • 5 łyżeczek żelatyny ( z kopką)
  • 2 łyzki cukru pudru ( można ominąć)

 

  • Mus owocowy
  • 250 g umytego i oczyszczonego rabarbaru
  • 250 g umytych i odszypułkowanych truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki cukru

 

  • dodatkowo:
  • truskawki do ozdoby
  • syrop herbaciany ( u mnie czeski) lub herbata, rozcieńczony rum

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym

biszkopt

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym
Ciasto najlepiej jest upiec ciasto dzień wcześniej

Oddzielamy białka od żółtek.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, potem żółtka.

Odstawiamy robot i dodajemy przesianą mąkę razem z kakao i proszkiem do pieczenia.

Delikatnie, ale dokładnie mieszamy plastikową szpatułką.

Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 30 minut w temperaturze 175 stopni.

Ściągamy papier i studzę, przekrawamy na dwa blaty.

mus

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym
mus odstawiamy dudzenia i lekkiego stężenia wyst

Owoce zalewamy szklanką wody, dodajemy cukier i gotujemy przez 10 minut.

Owoce przelewamy przez geste sito i dokładnie odciskamy sok.

Do gorącego soku dodajemy galaretki i dokładnie mieszamy- odstawiamy do wystudzenia.

śmietana

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym
po dodaniu żelatyny masa szybko tężmozna ją rozsmarowaćeje, ale spokonie

Żelatynę zalewamy 4 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia, potem lekko podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.

Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.

Do masy nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę, dokładnie mieszamy.

składanie ciasta

Tort czekoladowy z musem rabarbarowo truskawkowym
t wyszedł dość wysoki, ale wystrczy przepiąć wyzej boki

-Do tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu, dokładnie ponczujemy.

-wykładamy połowę masy śmietanowej

-wylewamy połowę tężejącego musu- wkładamy do lodówki na pół godziny i powtarzamy

- drugi blat biszkoptu, ponczujemy

- masa śmietanowa

- mus owocowy ( jeżeli już za bardzo się ściął, to leciutko podgrzewamy

- układamy połówki truskawek